... Nainen kulki paljaana ja alastomana
ja hänen voimansa olivat kuluneet,
mutta soihtu hänen sisällään
ei ollut sammunut.
Se lämmitti ja valaisi hänen kulkuaan
ja johdatti hänet takaisin elävien luokse...

Performanssit

Nainen kantoi pesää päänsä päällä
Luvatun maan vaellus
Elämänratas
Itsenäinen nainen vai Rakkauden kerjäläinen?

Nainen kantoi pesää päänsä päällä

"Pesässä olivat hänen kalleimmat aarteensa, rakkaimmat unelmansa ja toteutumattomat toiveensa, jotka vielä odottivat omaa hetkeään."

Runoperformanssi Nainen kantoi pesää päänsä päällä on eheyttävä ja voimaannuttava matka minuuteen. Esityksessä kuvataan minuuden luomista ja tosi-itsen löytämistä sanataiteen keinoin. Löytääkseen itsensä entistä aidommin ja syvemmin ihminen joutuu luopumaan tutuista rooleistaan ja rikkomaan omia rajojaan. Tässä prosessissa päähenkilö on "itse äiti itselleen, hän on syntyvä lapsi ja kätilö" synnyttäessään itseään. Tällä matkalla muurit murtuvat ja naamioita riisutaan, ja matkalainen joutuu lopulta kohtaamaan myös sen mitä ei enää voi paeta. Katsoja ja kuulija tulee huomaamaan että eheytyminen merkitseekin särkymistä ja särkyminen eheytymistä. Lopulta tämä johtaa vapautumiseen, sisäisen rauhan, luovuuden ilon ja oman äänen löytämiseen.

Esitys pohjautuu Teija Annelin teokseen Syvä kaivo, mukana muutamia runoja myös kokoelmasta Luvattu maa. Sekä runoillaan että esityksillään runoilija haluaa koskettaa ihmisiä pintaa syvemmältä, ja performanssi haastaakin kuulijat tutkimaan myös omia kokemuksiaan.

"Ei itseään voi löytää, sillä ei se ole jossain valmiina sinua odottamassa. Sinun itse täytyy luoda itsesi niistä aineksista, jotka olet elämäsi aikana uskaltanut löytää."

Esityksen kesto on n. 50 min. Esitys toteutetaan vähintään 10 henkilölle. Jos tilataan pelkkä esitys, henkilömäärässä ei ole ylärajaa. Esityksen jälkeen teemaa voidaan tutkia yhdessä kokemuksia ja ajatuksia jakaen.

Valokuva_Tarja_Varanka

Luvatun maan vaellus

Luvatun maan vaellus pohjautuu Teija Annelin teokseen Luvattu maa. Kokemuksellinen esitys kuvaa ihmisen pitkää vaellusta läpi maailman totuutta ja tarkoitusta etsimässä. Tällä matkalla kulkija voi kadottaa vanhan kompassin, minkä jälkeen hän alkaa luottaa enemmän omaan vaistoonsa. Sisäinen ääni johdattaa häntä eteenpäin ja auttaa häntä löytämään oman tiensä. Matkallaan vaeltaja joutuu myös kohtaamaan paljon sellaista mitä ei edes haluaisi nähdä. Esitys haastaakin katsojan ja kuulijan kohtaamaan itsensä ja toisensa entistä syvemmin ja aidommin. Olisiko maailma parempi paikka elää jos pystyisimme tähän, kysyy runoilija.

Esityksellään runoilija haluaa lisätä ihmisten välistä yhteisymmärrystä sekä edistää rauhaa eri kansojen välillä. Runoillaan Teija Anneli haluaakin rakentaa siltaa ihmisten välille. Runoilija toivoo ihmisten huomaavan ettei tuo Toinen olekaan se vihollinen jota vastaan minun tulee taistella, vaan että "hyvyyden ja pahuuden taistelu käydään jokaisen sisimmässä, sielun kipeimmässä kohdassa." Tämän tosiasian tunnustaminen synnyttää myös toivon ja aidon kohtaamisen mahdollisuuden.

Performanssi voidaan toteuttaa myös vaelluksena missä kuulijat ja katsojat seuraavat mukana. Kesto 60 min. (vähint. 20 hlöä.)

"Tästä eteenpäin minun täytyy suunnistaa pelkän vaistoni perusteella. Se vie minut oikeaan. Vaistoni tietää sen mitä minä itse en näe."

~ Tervetuloa mukaan vaeltamaan ! ~

Elämänratas

Suorituksia, suorituksia, suorituksia! Onko elämäsi vain loputon sarja suorituksia?
Mitä vauhtia sinun rattaasi pyörivät? Haluaisitko hiljentää tahtia?

Teija Annelin elämyksellinen esitys pohjautuu hänen omiin runoihinsa. Esitys pyrkii havahduttamaan kuulijan huomaamaan ettei jatkuva suorittaminen voi olla elämän päätarkoitus. Liian monet kamppailevat kasvavien suorituspaineiden ja kiristyvien tulostavoitteiden kanssa. jotkut uhraavat kaiken aikansa, oman elämänsä ja hyvinvointinsa työlle. Tässä kilpajuoksussa omat toiveet ja tarpeet unohtuvat. Esityksen tarkoitus onkin pysäyttää kuulijat tutkimaan omaa suhdetta työhön. Hyvinvointi lähtee itsensä hoitamisesta ja omien tarpeiden huomioonottamisesta. Muutos alkaa pysähtymisestä, aloita se jo tänään !

Sarja suorituksia

Valokuva_Tarja_VarankaSuorituksia, suorituksia,suorituksia.
Onko elämäsi vain loputon sarja suorituksia.
Suorituksia joista sinulle annetaan arvosana.
Suorituksiasi verrataan muiden suorituksiin,
et kai halua olla huonompi kuin kukaan muukaan.
Koskaan et ole tyytyväinen,
koskaan et tunne tehneesi tarpeeksi etkä
saaneesi riittävän hyvää arvosanaa.
Lisää suorituksia, mutta silti et ole mitään.
Suorittamalla et saavuta sitä mitä ajat takaa.
Vain pysähtymällä voit ottaa vastaan sen
mitä elämä sinulle tarjoaa.
Vain pysähtymällä löydät itsestäsi sen
mitä juoksemalla ajat takaa.
~ Syvä kaivo ~

Teija Annelin esityksen jälkeen seuraa yhteinen työskentelyvaihe, missä jokaisella on mahdollisuus pysähtyä tutkimaan omaa suhdetta työhön.

Esityksen kesto 45 min. Vähintään 10 hlöä. Yhteinen työskentely 1,5 - 3 h.

"Vaihda oravanpyörä elämänrattaaseen, jota itse ohjaat pyörität omaa tahtiisi!"

Itsenäinen nainen vai Rakkauden kerjäläinen?

Teija Annelin runoperformanssi on rohkea ja railakas esitys nykynaisen roolipaineista maailmassa, missä kaikkea muuta on jo liikaa, tärkein vain puuttuu. Esitys pohjautuu Teija Annelin runokokoelmaan Rakkauden kerjäläisiä, joka on omistettu kaikille maailman naisille. Performanssi tuulettaa tunteita ja antaa kyytiä sekä perinteisille naiskuville että nykyisille muotivirtauksille. Esittäjä haluaisi vapauttaa naiset ahdistavista rooleista ja liian tiukoista malleista, ja esitys haastaakin kuulijan tutkimaan omia roolimallejaan naisena. Esitys ei silti vapauta naista vastuusta, vaan kannustaa häntä ottamaan enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Runoilija haluaakin lisätä naisen tietoisuutta omista valinnanmahdollisuuksista ja esitys rohkaisee kuulijaa käyttämään sitä valtaa mikä hänelle kuuluu. Lopuksi runoilija vielä muistuttaa että "vähän rakkautta tarvitsee ihminen elääkseen, ei sen enempää."

Valokuva_Tarja_Varanka

"Miellytä kaikkia muita, älä itseäsi. Täytä kaikkien muiden toiveet, älä välitä omistasi. Tukahduta omat tarpeesi, elä muiden kautta. Mutta olitpa millainen tahansa, teitpä mitä tahansa, se ei riitä. Koskaan se ei ole tarpeeksi ennen kuin olet valmis sanomaan EI !"

Esityksen jälkeen teemaa voidaan tutkia roolikartan avulla. Esityksen kesto 50 min. (vähintään 10 hlöä). Jos halutaan pelkkä esitys, ei henkilömäärässä ole ylärajaa.

Yhteinen työskentely 1-2 h. max 30 hlöä, hinta määräytyy hlömäärän mukaan.